SCHMALZ PIERRECARDIN

Ditmaal in the spotlights: Modeontwerper Pierre Cardin (ook wel Pietro Cardin) , bekend om zijn gebruik van geometrische of cirkelachtige vormen, synthetische materialen en contrasterende kleurenpaletten. Zowel de beeldhouwkunst als het heelal waren en blijven een bron van inspiratie voor de modelegende.

Pas 14 jaar was hij toen hij in aanraking kwam met mode. Hij begon aan een stage voor een modezaak en leerde hier de basis van modeontwerp. In 1939 ging hij werken voor een kleermaker in Vichy, die gespecialiseerd was in het ontwerpen van damespakken. Na de bevrijding van Frankrijk ging Cardin naar Parijs waar hij werkte aan het huis van ‘Madame Paquin’. Later zou hij nog samenwerken met Marcelle Chaumont, Schiaparelli, gevolgd door filmmaker Jean Cocteau. Voor Jean Cocteau ontwierp hij prachtige kostuums voor de legendarische film ‘The Beauty and the Beast’’. Uiteindelijk werkte hij 3 jaar samen met niemand minder dan Christian Dior.

In 1954 opende hij zijn eerste boetiek voor vrouwen, genaamd Eve. Datzelfde jaar werd zijn ‘Bubble Dress’ een internationaal succes. Nog steeds is dit ontwerp ongekend populair. Deze vorm (de cirkel) kan worden gezien als de rode draad in zijn carrière. In 1957 opende Cardin zijn eerste boetiek voor mannen in Parijs, genaamd Adam. Hij veroorzaakte een revolutie in de haute couture met zijn abstracte en cirkelachtige vormen, nieuwe materialen als vinyl en popart geïnspireerde kleurenschema’s.

Pierre Cardin is de modewereld altijd een stap voor gebleven. Zo introduceerde hij couture in communistisch China en mode voor een groter publiek bereikbaar maakte met een ready-to-wear collectie. Kortom, onmisbaar en legendarisch.

Nieuwsgierig geworden? Ontdek de collectie van Pierre Cardin bij Schmalz Mannenmode!